'Hoe harder wij worden, hoe harder de Russen worden'

Om blijvende vrede te bereiken moeten we tot in detail bestuderen hoe het Russische karakter gevormd werd - door invasies van Tartaren, Mongolen, Duitsers, Polen, Zweden en Franse; door de interventie van de Britten, de Fransen, de Amerikanen in Russische staatszaken van 1919 tot 1921; en door de geografie van de enorme Russische landmassa, gelegen tussen Europa en AziŽ. Voeg hieraan toe de geweldige macht die het Marxisme de Russische leiders heeft gebracht - en dan zulle we ons realiseren dat we te maken hebben met een macht die niet succesvol in de hand te houden is met een 'Hard zijn voor Rusland'-politiek.

'Hard zijn' heeft nog nooit echt of langdurig effect gehad, noch voor pestende schoolkinderen, noch voor wereldmachten. Hoe harder wij worden, hoe harder de Russen worden. We moeten onze Ruslandpolitiek niet laten bepalen door mensen die oorlog willen met Rusland.

Harald Wallace, Minister van Handel van de Verenigde Staten, was ontzet over de IJzeren Gordijn-toespraak van Churchill. Hij was voor samenwerking met de Sovjet-Unie en zag de uitbreiding van de Amerikaanse handel in het buitenland als essentieel wilde men een andere depressie voorkomen.
gedurende de eerste helft van 1946 pleitte hij bij de regering voor een omslag in de buitenlandse politiek. Op 12 september 1946 sprak hij op een politieke bijeenkomst in New York en maakte hij zijn zorgen openbaar. Byrnes eiste zijn aftreden. Wallace verliet Truman en startte een campagne waarmee hij Truman wilde verslaan bij de presidentsverkiezingen in 1948. Maar Wallace verloor.

Uit: Dat is geschiedenis. Werkgroep Implementatie Eindexamen Geschiedenis. Baar, 2000, p.74