De oprichting van de SED

Deze affiche bekrachtigt het samengaan van de KPD en de SPD in Oost-Duitsland tot SED. Wilhelm Pieck (links) schudt Otto Grotewohl (rechts) de hand. 
Karl Liebknecht was een van de voormannen uit de voorgeschiedenis van de KPD, terwijl August Bebel tot een van de belangrijkste leiders van de SPD in de 19e eeuw behoorde.

Op 21 april 1946 kwamen de afgevaardigden naar de gemeenschappelijke partijdag bijeen in het Berlijnse Admiralpalast. Men speelde de Fidelio-ouverture van Ludwig von Beethoven. Zodra de laatste toon geklonken had, betrad van links Wilhelm Pieck het toneel. Van rechts kwam Otto Grotewohl. In het midden reikten zij elkaar de hand.

Grotewohl feestelijk:
"Dertig jaar broederstrijd komt in dit ogenblik ten einde. Op jouw zeventigste verjaardag, Wilhelm Pieck, reiken wij elkaar de hand voor honderdduizenden communisten en sociaal-democraten. Ik zag verlangend uit naar de dag waarop het niet meer nodig is om onze handen van elkaar gescheiden te houden. Die dag is nu daar. Wie tegenwoordig oog heeft voor de historische ontwikkeling, die ziet duidelijk dat nu miljoenen socialisten achter ons staan. Een oude droom is werkelijkheid geworden - de eenheid van de Duitse arbeidersklasse."

Het antwoord van Wilhelm Pieck:
"Ja, beste Otto Grotewohl, wij beiden, die verkozen zijn tot voorzitter van de socialistische eenheidspartij,  dragen de bijzondere verantwoordelijkheid daarvoor,dat het vertrouwen van de werkende massa's dat zij in de Socialistische Eenheidspartij stellen, gerechtvaardigd wordt. Het is een grote opgave een nieuw, antifascistisch democratisch Duitsland te scheppen en ons volk uit zijn nood er weer bovenop te helpen en vrede en democratie in Duitsland te waarborgen. Het zal ons lukken.
Wij zullen onze Socialistische Eenheidspartij tot de miljoenenpartij van het Duitse werkende volk maken, om daarmee alle binnenlandse vijanden te verslaan en het grote werk te voltooien waaraan wij zin begonnen: het Socialisme!"terug