Alexei Nikolayevich Kosygin, 1904-1980

Hij was een geboren en getogen Petersburger die in de textielfabrieken zijn brood verdiende. Hij had een technische opleiding genoten.
Zijn politiek carrière is ook nauw verboden met deze stad, waarvan hij in 1938-1939 burgemeester was.
In 1939 werd hij lid van het Centraal Comité van de partij, toen hij benoemd was tot Commissaris voor de Textielindustrie. In die hoedanigheid werd hij belangrijk adviseur van Stalin op economisch en financieel gebied. 
In de na-oorlogse stalinistische periode was hij achtereenvolgens minister van financiën en minister voor de lichte industrie. Tegelijkertijd was hij een weinig opvallend lid van het Politburo. In 1956-57 werd hij verantwoordelijk voor het economisch plan. Al snel werd hij ook voorzitter van de staatscommissie voor economische planning en eerste vice-premier. In oktober 1964 nam hij het voorzitterschap over van Chroesjtsjov van de Raad van Ministers. In die functie werkte hij nauw samen met Breznjev en Gromyko, de minister van buitenlandse zaken sinds februari 1957. 
Kosygins belangrijkste binnenlandse doe - gedecentraliseerde controle over de industrie en landbouw - werd gedeeltelijk bereikt, maar zijn streven naar een grotere beschikbaarheid van consumptiegoederen bleef grotendeels onvervuld. 
Ten gevolge van een slechte gezondheid moest Kosygin op 23 oktober 1980 aftreden, waarna hij acht weken later overleed.


terug